YOUSSEF!

HELEMAAL ALLEEN

 • Helemaal Alleen

  16 januari 2018 - 14:00
  Duur: 60 minuten
  schoolvoorstelling

  Meer info

  HELEMAAL ALLEEN!

  Al meer dan tien jaar staat Youssef El Mousaoui op de planken. Als eerste succesvolle stand-up comedian van Marokkaanse afkomst, is hij een voorbeeld voor velen. Hij duikt op in televisieprogramma’s en speelt de ene show na de andere. Elke avond eindigt steevast op applaus. Dan kan het niet anders dan dat het geld binnen stroomt. Dan kan je alleen maar gelukkig zijn. Toch? Niets blijkt minder waar. Zijn vrouw laat hem in de steek en neemt hun dochtertje met zich mee. Hij is het slachtoffer van enkele inbraken en plots zit de brievenbus vol onbetaalde facturen. Terwijl hij een succesvolle actie voor daklozen opzet, stapelen de brieven van deurwaarders zich op en dreigt hij zelf één van hen te worden. Met het geld verdwijnen de vrienden. Zijn huis wordt openbaar verkocht. En plots is Youssef helemaal alleen. Terwijl hij voor de buitenwereld de schijn probeert op te houden, worstelt hij met een depressie. Hij denkt zelfs aan zelfmoord. In ‘HELEMAAL ALLEEN’ vertelt Youssef voor het eerst open en bloot zijn eigen, persoonlijke verhaal.

  Uit onderzoek blijkt dat 16% van de Vlaamse jongeren kampt met depressieve gevoelens. Maar liefst 30.000 Vlaamse jongeren onder 25 nemen antidepressiva. En op vlak van suïcide bij jongeren is Vlaanderen één van de trieste koplopers in Europa. Toch blijven deze thema’s maar al te vaak in de taboesfeer hangen. Daarom komt Youssef nu met zijn verhaal naar buiten. Omdat hij jongeren duidelijk wil maken dat armoede, eenzaamheid en depressie geen schande zijn. En ook geen ver van hun bed show. Wie elementen uit het verhaal herkent, steekt hij een hart onder de riem. De anderen maakt hij duidelijk dat de grens tussen rijk en succesvol en arm en eenzaam soms flinterdun kan zijn. Daarbij mengt hij pakkende persoonlijke verhalen met pijnlijk accurate humor en stand-up comedy met de getuigenis van een ervaringsdeskundige. Elke anekdote eindigt in een lach of een traan. Maar als publiek weet je nooit op voorhand welke van de twee het zal zijn.

  Tijdens de nabespreking krijgen de jongeren ook de kans om vragen te stellen. En via de Facebook pagina kunnen zij die dat willen ook hun persoonlijke verhaal aan Youssef kwijt.
   

  TEKST & VERHAAL: Youssef El Mousaoui

  CO-WRITER: Mattias De Paep

  PRODUCTIE: One Man Show
  SPEELDUUR: 50 à 60 minuten
  Geschikt voor 2de en 3de graad middelbaar

Naar boven